Šventė ir varžybos laužė stereotipus

2015 Spalis 9 d.

 

Žiūrovų minia stebi iš susijaudinimo lojantį šunį. Gyvūnas stovi prie guma dengtos sienos ir stebi beveik 3 metrų aukštyje pakabintą žaisliuką. Žaislo, vadinamo pele, jis labai nori – šį žaidimą jis mėgsta ir puikiai išmano. Sulaukęs ženklo iš šeimininko, nutyla ir pradeda kauptis. Nutyla ir minia. Šeimininkui davus komandą, šuo įsibėga, kabarojasi siena ir pastveria žaislą.

Žiūrovai ploja ir šaukia, pasigirsta susižavėję komentarai „Matei? Ten buvo dvigubas šuolis!“. Tokia frazė reiškia, kad šuo ne šiaip pašoko – siena jis šuoliavo taip, lyg bėgtų žeme. 

Taip vyko lipimo į sieną – Wall Climbing rungtis, kurią stebėti buvo galima spalio 3-4 d.. vykusios gyvūnų šventės metu.

Visą savaitgalį Druskininkuose įsikūrusioje kaimo turizmo sodyboje „Ignė“ šurmuliavo šunų mylėtojai su savo augintiniais. Tarptautinės gyvūnų dienos proga ten vyko daugybė pramogų – šunų jėgos sporto varžybos, įspūdingi dresuotų šunų pasirodymai, mankšta su šunimis, mažųjų kinologų erdvė ir dar gausybė įvairių smagių dalykų.

Šunų jėgos sporto varžybos „I Sporting Dog Show Lithuania 2015“ sutraukė daugybę dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių. Varžėsi daugiau kaip 60 įvairių veislių ir dydžių šunų – nuo mišrūnų iki bulterjerų, retriverių, pinčerių, vokiečių aviganių ar belgų aviganių malinua.

Jėgas išbandyti buvo galima šešiose rungtyse – šuolyje į aukštį, lipime į sieną, rogučių tempime, sunkaus svorio tempime, šuolyje į tolį ir virvės traukimo čempionate. Atskirai nuo suaugusių šunų sprinto bei virvės traukimo rungtyse varžėsi ir šuniukai.

Kaip sekėsi dalyviams, galima pamatyti www.weightpulling.lt.

Su savo augintiniais Sky bei Twisteriu daug prizinių vietų susišlavęs Vytautas buvo labai patenkintas švente. Jo teigimu, tarp gausybės varžybų Lietuvoje ir užsienyje, kuriose jam teko dalyvauti, šios pateko į geriausiųjų trejetuką. Vytauto augintinė Sky – pilkšvos spalvos nedidelė kalytė – tapo svorio tempimo čempione Standard klasėje, kurioje varžomasi naudojant žaisliuką. 13 kg nesverianti kalytė nutempė 2,5 tonos!Toks puikus rezultatas nestebina – Vytautas šunis treniruoja 4 – 5 dienas per savaitę. Jis džiaugėsi, kad jėgos sporto dėka daug laiko praleidžia su augintiniais.

Įspūdingą rezultatą tempdamas svorį pasiekė ir turbūt daugiausia simpatijų susižėrė cvergpinčeris Doris - 6,5 kg sveriantis šuo nutempė 1,7 tonos! Jo savininkas Sandras teigė, jog pasitvirtino taisyklė, kad svarbu ne ūgis, o smūgis. Tiesa, Doris tokį neįtikėtiną rezultatą pasiekė neatsitiktinai – su juo aktyviai sportuojama 3 – 4 dienas per savaitę.

Svorio bei rogučių tempime ir šuolyje į tolį puikiai pasirodžiusios miniatiūrinės bulterjerės Amber šeimininkas Andrius beveik niekada nepraleidžia tokių varžybų. Jo nuomone, tokios varžybos parodo, kad tinkama linkme nukreipiant stiprių šunų jėgą, pasiekiama puikių rezultatų. Andriui renginys labiau priminė ne varžybas, o šeimos šventę, kur veiklos rado tiek maži, tiek dideli.

Su dviem augintiniais – Flame ir Bruce Lee atvykęs Justinas taip pat buvo puikiai nusiteikęs. Jo šunys susižėrė prizinių vietų svorio tempimo, šuolio į aukštį, lipimo į sieną ir šuolio į tolį rungtyse. Justino nuomone, tokios dalyvių gausos šio tipo varžybose Lietuvoje dar neteko matyti. Justinui ypač patiko tai, jog renginio metu pagalvota apie vaikus – jų žaidimams ir užsiėmimas buvo skirta speciali vieta.

Žavėjo ir mažos smulkmenos – iškabintos nuotraukos su stipriausiais šunimis bei jų aprašymais, lengvai prieinamos rungčių taisyklės.

Šuolio į aukštį ir virvės traukimo rungtyse nugalėjusių Toro ir Goros savininkas Mantas pasakojo, jog varžybos subūrė daugybę bendraminčių, kurie tarpusavyje ne tik varžėsi, bet ir dalijosi patirtimi bei patarimais.

„Visą savaitgalį buvau gryname ore, sportavau su šunimis, grįžau pervargęs fiziškai, bet kada paskutinį kartą jaučiausi taip pailsėjęs morališkai – sunku prisiminti“,– teigė jis.

Sportinių šunų klubas iš Lenkijos specialų prizą skyrė vienam jiems didžiausią įspūdį palikusiam šuniui.

Geriausio sportininko taurė atiteko Kodžiui, puikiai pasirodžiusiam svorio tempimo, lipimo į sieną ir šuolio į tolį rungtyse. Kodžio šeimininkas Martynas buvo labai patenkintas savo augintinio rezultatais.

Jo nuomone, šios varžybos prilygo rengiamoms užsienyje, buvo daug stiprių priešininkų.

Vokiečių aviganio Dano savininkė klaipėdietė Skaistė pasakojo nesigailinti atvykusi į renginį, nors važiuoti į jį teko iš pakankamai toli. Danas išbandė virvės traukimo rungtį, o Skaistė džiaugėsi, kad sudarytos sąlygos varžytis įvairių šunų veislių atstovams. Jos nuomone, tokie renginiai naudingi ne tik šunims ir jų savininkams, bet ir žiūrovams bei visuomenei – jų dėka skatinamas atsakingas gyvūnų auginimas bei priežiūra, laužomi stereotipai.

Daugybės ovacijų sulaukė dresuotų šunų pasirodymai. Visi juos matę žiūrovai neslėpė susižavėjimo.

Parodomosios programos žvaigždės belgų aviganiai Ardas ir Bruno turėjo rimtai padirbėti, kadangi jie varžėsi ir jėgos sporto rungtyse. Pasirodymų organizatorė Eglė pasakojo, kad šou programą jie rengė mėnesį. Nenorint pertempti šunų, pasiruošimas jėgos sporto varžyboms nukentėjo, tačiau Ardas ir Bruno vis tiek pasirodė puikiai.

Eglė sakė, jog varžybos labai naudingos šunims, kadangi jie ne tik lavinami fiziškai, tačiau dirbant, varžantis stiprinamas šuns ir šeimininko ryšys – žmogus daugiau laiko skiria savo augintiniui, domisi, kaip taisyklingai juo rūpintis.

Dresuotų šunų pasirodymą stebėjusi Ilona teigė, kad smagu, jog belgų aviganiai turėjo progą pademonstruoti apsauginių šunų savybes. „Matėsi, kaip šunys yra susikoncentravę į šeimininką ir darbą su juo. Labai malonu stebėti žmogaus ir šuns komandinį darbą bei atsidavimą“,- kalbėjo mergina.

Renginio svečius žavėjo ir „Budulio mokyklėlėje“ vykę užsiėmimai su vaikais. Juose mažyliai galėjo kurti įvairius darbelius su šunimis susijusia tema – piešti, spalvinti, karpyti iš popieriaus, lankstyti figūrėles, daryti trimačius paveikslėlius su šunimis.

„Budulio mokyklėlę“ prižiūrėjusi Ugnė pasakojo, kad buvo pasirinkti atitinkamo tipo šunų veislių maketai. Tai daryta tikslingai, siekiant išugdyti kartą, kuri nebijotų tam tikrų veislių šunų, kritiškai vertintų visuomenės suformuotus klaidingus stereotipus.

Taip pat „Budulio mokyklėlėje“ vaikai galėjo pasimokyti įvairių triukų ir mankštos elementų su specialiai paruoštais šunimis. Taip, žaidimo forma, vaikai mokėsi taisyklingo elgesio su šunimi, buvo motyvuojami sveikesniam ir judresniam gyvenimo būdui, ugdytas atsakingas požiūris į gyvūną. 

„Manau, mūsų visuomenei tai labai svarbu. Tokių renginių, kaip šis, reikėtų kuo daugiau. Jų dėka žmonės atsikrato klaidingų nuostatų, nepagrįstų baimių. Be to, toks renginys – paskata gyventi aktyviau tiek šeimininkui, tiek augintiniui. Tai nebūtinai turi būti profesionalus dalyvavimas varžybose. Tai gali būti tiesiog aktyvus laisvalaikio pomėgis, kuris išeis į naudą tiek augintiniui, tiek šeimininkui ne tik sveikatos, bet ir tarpusavio ryšio stiprinimo aspektais“,- kalbėjo Ugnė.

Pakalbinti renginio organizatoriai sakė, kad dalyvaujant varžybose užsienyje susidarė vizija, kaip turėtų atrodyti idealus renginys. Susirinkusi komanda apsvarstė visus už ir prieš, pažvelgė į viską objektyviai ir „kitu kampu“.

Organizatoriai džiaugėsi, kad rezultatai viršijo lūkesčius – pavyko ne tik suorganizuoti šventę visai šeimai, tačiau ir pritraukti rekordinį dalyvių tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio skaičių – pagaliau pavyko pasiekti Europos lygį.

Agnė Dvylaitytė

Daugiau nuotraukų: https://drive.google.com/file/d/0B4ojK7i-SSy8ZWRHTlBudzhRSkk/view?usp=sharing