Tarptautinė šunų paroda: kas tampa nugalėtoju? Ką galima pamatyti?

2023 Sausis 16 d.

 

Lietuvos kinologų draugija kasmet organizuoja 20 tarptautinių šunų parodų, jos vyksta visoje Lietuvoje: Vilniuje, Druskininkuose, Palangoje, Molėtuose. Į parodas atvyksta tūkstančiai dalyvių iš įvairių pasaulio šalių, žiūrovai gali pamatyti ir iš arčiau pažinti įvairiausias šunų veisles.

Kaip viską pamatyti?

Pirmą kartą lankantis šunų parodoje pirmiausia patartina sužinoti, kaip ir kur viskas vyksta. Atvykę į parodą susiraskite informacijos stendą. Jeigu atėjote pasižiūrėti tik tam tikros veislės šunų, lentelėje ieškokite eilutės su norimos veislės pavadinimu. Toliau stulpeliuose paeiliui nurodyta: tos veislės pasirodymo ringo numeris, dalyvaujančių šunų katalogo numeriai, apžiūros pradžios laikas. Informacijos stende rasite ringų išdėstymo schemą ir kiekvieno ringo informaciją – teisėją ir šunų veislių sąrašą. Ringų numeriai žymimi prie ringo stovinčioje informacijos lentoje. Tą pačią informaciją rasite parodos kataloge, kuris parduodamas parodos dieną. Jus dominančią informaciją galite rasti ir neišeidami iš namų – Lietuvos kinologų draugijos tinklapyje.

Susiraskite parodų tvarkaraštyje norimą aplankyti parodą. Parodos eilutės paskutiniame stulpelyje rasite paskelbtą programą, veislių apžiūros laikus, ringų numerius, teisėjų pavardes. Atkreipiame dėmesį, kad skirtingomis dienomis tos pačios veislės šunys gali pasirodyti skirtingu laiku. Išsami informacija skelbiama likus savaitei iki parodos.

Kas tampa parodos nugalėtoju?

Parodos dalyviai – šunys ir kalės – varžosi suskirstyti į mažylių, jaunimo, pereinamąją, atvirąją, darbinę, čempionų ir veteranų klases. Ar šuo atitinka veislės standartą, ar gražiai juda, ar tinkamai paruoštas kailis, ar kvalifikuotai demonstruojamas, ar socialus – pro tarptautinių teisėjų akis neprasprūsta niekas. Gavę aukščiausią įvertinimą „puikiai“ šunys lyginami tarpusavyje, vienas jų gauna teisę varžytis finaliniame grupės konkurse. Laimėjusieji grupės konkursą patenka į gražiausiųjų dešimtuką ir pretenduoja į parodos nugalėtojo tirtulą. Maždaug nuo 15.00 val. finalinių konkursų metu galima pamatyti pačius gražiausius visų veislių atstovus. Renkami 10-ies grupių nugalėtojai. Išrenkamas gražiausias šuo mažylis, jaunimo, veteranų atstovas. Varžosi veislynai ir šunų poros (tam pačiam savininkui priklausantys šuo ir kalė). Kasdien renkamas pats gražiausias tos dienos šuo, o paskutinę parodos dieną, sekmadienį, vyksta „Supreme Bis“ konkursas.

Visose LKD organizuojamose tarptautinėse šunų parodose vyksta jaunųjų vedlių konkursas, jame varžosi 7-17 m. vaikai ir jaunimas.

Įdomios veiklos: ko tikėtis?

Kai Lietuvos kinologų draugija organizuoja parodas Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo, 3-ioje salėje įrengiamas ir LKD Mokymo centro edukacijos stendas. Čia vaikai ir šeimos gali nemokamai dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, užsiimti kūrybinėse dirbtuvėse, o suaugusieji gali pasikonsultuoti šunų įsigijimo bei priežiūros klausimais. Gana dažnai MC stende organizuojamos respublikinių vaikų kūrybos konkursų parodos, susitikimai. Parodose taip pat veikia zoologijos prekių mugė, kurioje rasite viską, ko reikia augintiniui, pradedant šuniukų gardėsiais, baigiant gyvūnų gabenimo įranga. Patyrę specialistai čia supažindina su zoologijos prekių naujovėmis, konsultuoja gyvūnų mitybos bei priežiūros klausimais.

Noriu šuns: kur parodoje įsigyti?

Parodoje šuniukai neparduodami, tai būtų nusižengimas ne tik Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) parodų rengimo taisyklėms, bet ir šunų gerovei. Veisliniai šunys parduodami ne parodose ar mugėse, o šunų veislynuose! Parodose jūs galite susipažinti su šunų veisėjais ir jų šunimis, užmegzti kontaktus, pabendrauti su šunų mylėtojų klubų atstovais, daug svarbaus sužinoti apie savo būsimą augintinį ir gyvūnų gerovę.

Kas dar svarbu?

Į parodą galite ateiti ir su savo augintiniu, tik svarbu, kad jis būtų paženklintas integriniu grandynu ir turėtų galiojantį skiepų pažymėjimą. Be abejo, parodos teisėjai jo neapžiūrės ir nevertins, nes šunys į parodą registruojami ir įtraukiami į dalyvių katalogą iš anksto. Lauke vykstančios parodos lankytojams yra nemokamos. Bilietai į Litexpo vykstančias parodas parduodami parodos dieną prie įėjimo į parodą (ikimokyklinio amžiaus vaikams įėjimas nemokamas, suaugusiems – 10 EUR, moksleiviams, studentams, senjorams, pateikus pažymėjimą – 5 EUR). Automobilių stovėjimo aikštelės dažniausia yra mokamos.

Entuziastas media nuotr.