Tellington Ttouch seminare – kitoks požiūris į šunis

2016 Sausis 28 d.

 

Kalbant apie sausio 23-24 d. Vilniuje vykusį Tellington Ttouch seminarą, pirmiausia norisi konstatuoti džiugų faktą: norinčiųjų dalyvauti šiuose mokymuose buvo daugiau, nei lektorė sutiko priimti...

Tai rodo besikeičiantį mūsų visuomenės požiūrį į šunis. Poreikį labiau išmanyti šunų psichologiją. Norą rinktis pozityvius šunų auklėjimo metodus ir rūpintis šunų gerove.

Mokymų lektorė, garsi Ispanijos šunų elgsenos specialistė Wendela Bicker Caarten jau susitikimo pradžioje pabrėžė: „Nėra vienintelio recepto. Šuo kaskart papuola į skirtingas situacijas. Tai jūs turite rasti patį geriausią sprendimą, kaip padėti savo šuniui. Tellington Ttouch metodika tėra įrankis, kuriuo jūs galite pasinaudoti. Svarbiausia – gerai pažinti savo šunį ir rasti patį tinkamiausią įrankį (būdą, metodą) jam padėti“.

Nuo pat mokymų pradžios tapo aišku: „TT metodika“ siūlo dešimtkart daugiau galimybių, nei švelnus šuns glostymas ar masažas. Tai galimybių paletė, įvairiausi būdai padėti gyvūnui. Įvairūs pratimai, šuns tvarstymai elastiniu bintu, tigro, pitono arba kiti lytėjimai atpalaiduoja gyvūną ir tarsi suteikia jam „antrąjį kvėpavimą“.

Pokyčių siekiama sukuriant šuniui neįprastą situaciją, kuomet gyvūnas susikoncentruoja į naujovę ir pamiršta savo baimes, kažkokį chronišką skausmą, varžybų įtampą.

Šuns dėmesio koncentravimas (nepainiokite su Obedience ar Agility varžybose taikoma dėmesio koncentravimo metodika) – startinė TT pozicija, o po to – jūsų pasirinkti efektyviausi pagalbos metodai.

Dvi seminaro dienos (galbūt per ilga buvo pirmoji diena) pareikalavo iš klausytojų nemažai fizinių pastangų, nuolatinės dėmesio koncentracijos. Nebuvo lengva iškart viską perprasti, tinkamai atlikti pratimus iš pradžių su žmonėmis, o paskui su šunimis. Lektorė veda mokymus su ne daugiau kaip dvidešimt klausytojų ir dešimt šunų, užtat dėmesio pakanka visiems.

Mokymų pabaigoje ji paprašė su šunimi pereiti improvizuotą labirintą: įeiti į labirintą su klausimais, išeiti – su atsakymais. Ar šią užduotį kursų klausytojai suprato, parodys laikas.

Lektorė į Lietuvą atvyko po analogiškų mokymų Estijoje. Paprašyta palyginti lietuvišką ir estišką auditoriją, atsakė: „Estijoje gal labiau pažengusi pozityvioji šunų dresūra. Ten turbūt labiau rūpinamasi šunų gerove. Klausytojai Vilniuje dažniau prašė „universalių“ receptų, kaip šuniui padėti vienu ar kitu atveju, bet vienos formulės juk nei gyvenime, nei auklėjant šunis, nebūna“.

Pasak panašiuose renginiuose dažnai besilankančios fotografės Guodos Kavaliauskaitės, TT mokymai buvo labai universalūs – skirti visiems. Jos manymu, lektorė labai daug savęs atidavė auditorijai.

Mokymų pabaigoje klausytojai atsakė į anketos klausimus. Kadangi tai tik nedidelė TT metodikos dalis, norėtume, kad mokymai tęstųsi,– parašė dauguma klausytojų.

Tikimės mokymus su Wendela Bicker Caarten pratęsti ateinančią liepą, galbūt jie vyks tarptautinėje kaniterapijos stovykloje.

Sekite Kaniterapijos asociacijos naujienas www.kaniterapija.eu.

G.Kavaliauskaitės nuotr.