Vaikai, tėveliai ir specialieji pedagogai bendravo su šunimis

2014 Spalis 22 d.

 

„Lietuvoje dar tik klojami kaniterapijos pamatai, bet tikime, jog po truputį, labai atsakingai, pradėsime lipdyti ir sienas, o stogą uždengsime, kai galėsime vykdyti trečiojo lygio kaniterapijos užsiėmimus“, – susitikimo pradžioje sakė Kaniterapijos asociacijos prezidentė medikė Asta Raicevičienė.

A. Raicevičienės pranešimo tema Vaikų reabilitacijos centre-mokykloje „Pušelė“ buvo „Kaniterapijos taikymas sutrikusios raidos vaikams“.

Tauragėje įsikūrusio Vaikų reabilitacijos centro pedagogai, psichologai, kiti specialistai bei čia ugdomų vaikų tėveliai spalio 21-ąją buvo pakviesti susipažindinti su kaniterapijos panaudojimo galimybėmis, jos atsiradimo istorija.

Savo pranešime A.Raicevičienė akcentavo, kad kaniterapija, kaip viena iš sveikatinimo priemonių, negali atstoti medikų paskirto gydymo, patyrusių specialistų pagalbos ar vaistų. Ji atkreipė dėmesį, kad mūsų šalyje kol kas nėra specialius mokslus baigusių kaniterapeutų, kad tėra vos keli testus išlaikę šunys, turintys teisę dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose su vaikais.

Po paskaitos ir diskusijų su vaikų tėveliais įvyko du jaukūs, nuostabiomis emocijomis nuspalvinti, sutrikusios raidos vaikučių susitikimai su šunimis – auksaspalviais retriveriais Etta ir Grotu (šie šunys yra išlaikę testus ir turi teisę dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose vaikų ugdymo įstaigose).

Vaikai buvo smalsūs, nuoširdžiai džiaugėsi gyvūnais ir drauge su jais atliko nesudėtingas užduotis: įveikė kliūtis, lindo į tunelį, mėtė kamuoliukus ir vaišino šunis gardumynais. Vaikai mielai bendravo su šunimis ir LKD Mokymo centro atstovais.

„Labai buvo džiugu girdėti, kaip vakare vaikai tėveliams pasakojo apie stebuklingus šunis, kurie visai nelojo ir tikrai buvo „nepikti“. Šis susitikimas sujaudino visus ir buvo naudingas ne tik vaikams, tėveliams, bet ir mūsų specialistams. Turėjome progos išgirsti apie visiškai naują metodiką, pamatyti šiltą, gražų bendravimą ne tik su neįgaliais vaikais, bet ir su gyvūnais“, – sakė Tauragės VRCM „Pušelė“ direktorė Elena Kedavičienė.
 
Vaikų raidos centro direktorės ir jos kolegių nuomone, po susitikimo liko ne tik geri prisiminimai, šilti jausmai, bet ir mintys, verčiančios daug ką iš naujo pasverti: „Mūsų vaikams tai labai gražūs ir reikalingi žingsniai. Norėtume ne atsisveikinti, o pasakyti iki pasimatymo. Lauksime sugrįžtančių“.


Jono Adomaičio nuotr.