Vaikai turi išmokti suprasti šunis

2015 Vasaris 6 d.

 

Vasario 6-osios vakare į LKD Mokymo centrą susirinkę šunų mylėtojai diskutavo vaikų ir šunų tema.

„Vaikai ir šunys: kad draugystė būtų saugi“ – tokia buvo nemokamos paskaitos visuomenei tema.

Paskaita buvo skirta jau turintiems arba planuojantiems įsigyti šunį ir atsakingai svarstantiems, kaip  šuo pritaps šeimoje, ar vaiko ir šuns bendravimas bus saugus.

„Daugelis mano, kad šuns ir vaiko santykiai – kažkas savaime suprantama. Deja, tai dažniau išimtis, nei taisyklė. Kad vaiko ir šuns santykiai būtų harmoningi, prireikia nemažai tėvų žinių bei pastangų. Dažnai manoma, kad šuo turi vaiko klausyti, paklusti jo komandoms, ir tai savaime nulems gerus tarpusavio santykius. Deja, ne! Pagrindinė gerų santykių taisyklė: vaikas turi išmokti suprasti šunį, ir pradėti reikėtų būtent nuo to“, – paskaitos pradžioje akcentavo lektorė Ugnė Nedzinskaitė, turinti nemenką šunų auginimo patirtį.

Paskaitoje ji pabrėžė, jog reikia vengti veiksmų, kurie būtų nemalonūs šuniui, būtina mokėti „perskaityti“ gyvūno kūno kalbą, laiku pastebėti netinkamą šuns ir vaiko elgesį.

Kad vaikų ir šunų bendro sugyvenimo tema tikrai yra aktuali, rodė aktyvi klausytojų registracija ir diskusija paskaitos metu. Kai kurie tėvai į paskaitą atvyko su savo vaikučiais, kai kas atsivedė ir šunų.

Kaip elgtis vienu ar kitu atveju klausytojai išgirdo ne tik iš lektorės, bet taip pat pasidalijo savo patirtimi.

„Geriausia su vaikais sugyvena tie šunys, kurie dar iki vaiko atsiradimo šeimoje buvo tinkamai auklėjami, kuriems buvo išugdytas stiprus ryšys su žmogumi, kurie pasitiki visais šeimos nariais. Tai tinkamai socializuoti ir socialūs šunys – visaverčiai šeimos nariai. Paprastai tokie šunys viską, kas vyksta šeimoje, priima labai natūraliai, todėl ir vaiko atsiradimą šeimoje jie suvokia kaip natūralų dalyką ir tuomet nebekyla jokių problemų“, – kalbėjo U. Nedzinskaitė.