Vaikų integracijai padeda terapiniai šunys

2016 Gegužė 10 d.

 

Fotografas Raimundas Adžgauskas įamžino SOS vaikų kaimo vaikų ir terapinių šunų draugystę. Vaikams, kurie patyrė psichologinį ar fizinį smurtą, tylieji keturkojai pagalbininkai kartu su psichologais padeda įveikti baimes, įgyti pasitikėjimo bei atrasti motyvacijos gyventi kitaip.

„Mes dirbame su vaikais, kuriems yra tekę patirti pačius baisiausius išgyvenimus – prievartą, smurtą, patyčias, badą, artimųjų netektį. Tokių vaikų psichologinio sveikimo procese svarbus kiekvienas, net ir mažiausias pasiekimas. Susitikimai su šunimis padeda išmokti valdyti pyktį, todėl mažėja tikimybė, kad vaikai patys smurtaus ar darys nusikaltimus. Dažnu atveju šuo tampa „motyvatoriumi“ pradėti kažką daryti, pavyzdžiui, mokytis ar laikytis taisyklių. Vaikai, išmokę pasitikėti keturkoju draugu, vėliau po truputi pradeda pasitikėti ir žmonėmis, tampa socialiais visuomenės nariais“, – pasakoja SOS vaikų kaimo psichologė Jevgenija Anufrijeva.

Psichologai vardija šimtus sėkmės istorijų, kai užsiėmimai su šunimis davė apčiuopiamų rezultatų.

SOS vaikų kaime gyvenantis Deividas (12 m.) ilgą laiką vengė kalbėti apie patirtą prievartą, todėl padėti uždaram paaugliui buvo itin sudėtinga. Sugrįžti į skaudžius prisiminimus ir apie tai kalbėti su psichologais vaikinui padėjo kaniterapijos užsiėmimai, kuriuose dalyvavo retriveriai Rėja ir Amber.

Smurtą šeimoje ne vienerius metus kentę Martynas (9 m.) ir Rokas (12 m.) iš buvusios aplinkos atsinešė nevaldomus pykčio ir agresijos priepuolius. Edukaciniuose užsiėmimuose su šunimis jie mokėsi emocijų atpažinimo bei nusiraminimo būdų.

Mažosios Berta (2 m.) ir Saulė (4 m.) buvo itin drovios ir baikščios mergaitės, mokėjusios kur kas mažiau žodžių nei jų bendraamžiai. Po kelių mėnesių susitikimų su auksaspalve retrivere Goja ir niūfaundlendu Lokiu jos noriai bendrauja ir vejasi kitus vaikus.

Viktorija (18 m.), Algimantas (14 m.) ir Agnė (6 m.) ilgą laiką nepasitikėjo nei suaugusiais, nei bendraamžiais, todėl buvo labai vieniši ir uždari.

Psichologai džiaugiasi atsiradusiu Aurimo (16 m.) ir Šarūno (10 m.) noru mokytis, tobulėti ir kažko pasiekti. Už tai jie dėkingi savo naujiesiems draugams vengrų vižlei Vėtrai ir niūfaundlendui Lokiui.

SOS vaikų kaimo vaikų ir terapinių šunų draugystė prasidėjo prieš ketverius metus bendrovės „Mars Lietuva“ ir Lietuvos kinologų draugijos ir Kaniterapijos asociacijos iniciatyva. Kartą per metus yra skelbiamas „Gyvūnų kaspino mėnuo“. Jo metu perkantys „Pedigree“ ir „Whiskas“ produktus, 3 proc. paremia kaniterapijos užsiėmimus.

Reguliarius užsiėmimus su terapiniais šunimis iš viso išbandė daugiau kaip 90 SOS vaikų kaimo vaikų.

www.GRYNAS.lt
2016 m. gegužės 10 d.

http://www.delfi.lt/grynas/gyvenimas/zinomas-fotografas-iamzino-vaiku-ir-sunu-draugyste.d?id=71226630