Vandens malonumai: kaip augintinį išmokyti plaukti?

2022 Gegužė 7 d.

 

Portugalijos uostuose prieš kelis šimtmečius pasirodė neįprasti šunys, nuplaukdavę dešimtis kilometrų, gebėdavę panerti į poros metrų gylį. Jie nesidomėjo vandens paukščiais, bet varė į žvejų tinklus žuvis,  padėdavo ištraukti laimikį. Pasakojama, kad Nenugalimosios armados laive (šį laivyną sudarė 160 laivų) darbuodavosi po kelis tokius gyvūnus – portugalų vandens šunis (Cao de Aqua). Portugalijos kaimeliuose, kur ir dabar išlikusi tradicinė žvejyba, žvejai mėgsta demonstruoti turistams, kaip šunys  šoka į vandenį ir išnyra su spurdančia žuvimi nasruose.

Taip pat yra šunų, turinčių tarpupirščiuose plėves, kurios vandenyje jiems padeda lengviau irtis. Tai skęstančiųjų gelbėtojai niūfaundlendai, žvejų pagalbininkai labradorai, ūdrų medžiokliai oterhaundai. Išskirtiniais gebėjimais pasižymi ir laukiniai Pietų Amerikos savanų šunys. Jie mikliai plaukioja ir nardo, persekioja grobį vandenyje.

Plaukti šuniuku

Ką daryti, jeigu jūsų šuo iš tolo aplenkia vandens telkinius ir nė už ką nenori plaukti. O juk plaukimas gerina fizinę ir psichinę sveikatą, stiprina gyvūno imunitetą, grūdina organizmą.

Turbūt girdėjote posakį „plaukti šuniuku“. Paprasčiau sakant, kapanotis virš vandens, šiaip taip plaukti. Posakis ne iš piršto laužtas, būtent taip ir elgiasi vandens bijantys, prastai plaukiantys arba tik pradedantys plaukioti šunys. Kaip išmokyti savo augintinį plaukti ir mėgautis vasaros malonumais?

Įveikite vandens baimę

Pirmiausia reikia įveikti vandens baimę. Plaukimo pamokas reikia pradėti ne nuo pačio plaukimo, o nuo drąsos pratimų. Vandens bijantis gyvūnas paprastai ima blaškytis pajutęs, kad letenos nebesiekia tvirto pagrindo, todėl reikia pasistengti, kad šuo nebekreiptų dėmesio į pagrindą po kojomis.

Šunį prie vandens reikia pratinti šiltuoju metų laiku, kai vanduo ir oras pakankamai malonūs. Jeigu šuo moka ir mėgsta vykdyti komandą „Atnešk“, numeskite ant vandens daiktą, parodykite šuniui kryptį (žaislas turi neskęsti vandenyje). Pasirinkite lėkštą krantą, kur visai negilu. Laikydami šunį, pririštą prie trumpo pavadėlio, sudominkite kamuoliuku, pažaiskite, pabėgėkite su juo 10-15 žingsnių pakrante. Geriau, jei šeimininkas bėga vandeniu, nes užsimiršęs augintinis lekia drauge ir nebesidomi, kas po kojomis.

Nusekite pavadėlį, įbriskite į vandenį ir pasikvieskite šunį. Jeigu augintinis bent šiek tiek pajudėjo ir įbrido, pagirkite, paskatinkite. Jeigu augintinis vis tiek bijo lipti į vandenį, ramiai kalbindami, paimkite į glėbį ir šiek tiek panėšėkite į vandenį. Pastatykite 5-10 cm gylyje, pagirkite, duokite gardumyną. Girdami kvieskitės šunį ir atbulas lėtai briskite giliau. Kai šuo įbris ir nebesieks letenomis dugno, pats pradės plaukti. Galite prilaikyti augintinį už papilvės. Atsargiai paleiskite, vėl atsitraukite porą žingsnių. Didinkite atstumą, girkite plaukiką. Į krantą išlipę pabėgiokite, pažaiskite su juo mėgstamą žaidimą.

Nepamirškite saugumo

Kai šuo įveiks vandens baimę, galima jį pamokyti plaukti greta. Pasirinkite nesraunią, nuošalią vietą. Apžiūrėkite pakrantę ir vandens telkinį – įsitikinkite, kad vieta yra saugi. Nerizikuokite ir neleiskite šuniui maudytis, kai didelės bangos, vėjuota. Jeigu šuns oda jautri, venkite maudynių žydinčiame arba sūriame jūros vandenyje.

Paplaukiojęs šuo turi išsipurtyti, pabėgioti ir pradžiūti kailį, negalima leisti iškart susirangyti pavėsyje arba ant šaltos žemės. Išmokti plaukti jūsų augintiniui gali padėti ir kiti šunys – jeigu jie drąsiai plaukioja, jūsiškis galbūt irgi įsidrąsins ir seks iš paskos.

Pavojinga!

Mokyti plaukti ten, kur daug besimaudančių žmonių, valčių (dar blogiau – vandens motociklų), įvairių kliūčių, kurių šuo gali nepastebėti arba išsigąsti.

Prievarta tempti nemokantį plaukti šunį į vandenį

Versti plaukti mažesnius nei 3 mėn. šuniukus.

Išstumti nemokantį plaukti šunį iš valties, nustumti į vandenį nuo pripučiamo čiužinio, tiltelio.

Leisti maudytis, kur stipri vandens srovė, didelės bangos, žvejų palikta įranga, žydintis vanduo.

Leisti plaukioti neseniai paėdusį šunį, sergantį odos ligomis, turintį žaizdelių.

Vėtrės Antanavičiūtės nuotr.