Veterinarijos dieną – apie gyvūnų sveikatą ir gerovę

2015 Balandis 29 d.

 

Balandžio 29 dieną LKD Mokymo centras buvo pakviestas dalyvauti Vilniaus kolegijos Veterinarinės medicinos katedros Studentų atstovybės organizuotoje konferencijoje Tarptautinei veterinarijos dienai paminėti.

Lietuvos kinologų draugijos darbuotoja, Lietuvos retriverių mylėtojų klubo prezidentė, ilgametė auksaspalvių retriverių veisėja veterinarijos gydytoja Daiva Strepetkaitė šia proga pateikė kolegijos studentams pranešimą „Šuns sveikata ir gerovė“. Į paskaitą susirinko trys dešimtys I ir II kursų studentų – būsimųjų veterinarijos specialistų.

D.Strepetkaitė pasidalijo savo patirtimi ir suteikė būsimiesiems kolegoms praktinių patarimų: kaip, dirbant veterinarijos klinikoje, elgtis su šunimi ir jo neišgąsdinti pirminės apžiūros metu; kaip taisyklingai prieiti ir pamatuoti temperatūrą, suleisti vaistus.

Lektorė aptarė ligų paveldimumą, jų diagnostiką pagal tam tikrus požymius. Įvardijo vienoms ar kitoms šunų veislėms būdingas ligas, pabrėžė, kad sergantys paveldimomis ligomis šunys neturėtų būti veisiami.

Papasakojo, kaip veterinarai gali atskirti tam tikroms šunų veislėms būdingas ligas ir kokius palikuonis su kokiomis ydomis šunys gali atsivesti.

Pranešėja taip pat daug kalbėjo apie tai, pasirinkti tinkamą šunį, nepriklausomai nuo jo veislės, kaip išsiaiškinti, ar patys šeimininkai yra pasirengę šunį įsigyti, o jeigu jau įsigijo, supažindinti naujuosius savininkus su galimomis augintinio ligomis, būtinaisiais skiepais.

Paskaitos metu būsimiesiems veterinarijos specialistams buvo ne kartą priminta, kad rūpintis gyvūnų gerove turi ir veisėjai, ir šeimininkai, ir veterinarijos gydytojai.

 A.Šedytė